Bommel in de Bavo

 In Nieuws

Ter gelegenheid van de Haarlemse Stripdagen zijn er ook dit jaar weer een speciale expositie en twee lezingen in de Bavo.

Over Heer Bommel en de Bijbel

Expositie

De expositie is te bezoeken n de Grote of St.-Bavo kerk, van ma t/m za van 25 mei t/m 30 juni (10-17 u) en de zondagen 27 mei en 3 juni (12-16 u).

Met zijn Bommel- en Tom Poes-strips hield Marten Toonder zijn publiek een spiegel voor. Hij toonde in milde ironie een kritische blik op de samenleving. Zo nu en dan betrof die ironische kijk ook de kerken, het geloof en het christendom.
In de Bommel-verhalen zijn regelmatig verwijzingen te vinden naar het christendom en de Bijbel, soms verbaal, soms visueel. Sommige verhaalelementen in de Bommel-reeks vertonen sterke overeenkomsten met Bijbelse verhalen: de zoektocht naar het Beloofde Land, de verwoesting van Sodom en Gomorra, Job en de Openbaringen. Daarnaast vinden we in de Bommel-verhalen soms Bijbelcitaten terug, en drukken sommige personages zich uit in een soort Bijbeltaal (‘Tale Kanaäns’).
En waar kun je dan beter terecht voor een expo rond dit onderwerp dan in de Grote of Sint-Bavokerk? De expositie is gebaseerd op het boek Bommel en Bijbel van Klaas Driebergen, die in het eerste festivalweekend ook lezingen houdt.

Daarnaast is er op de expo een speciale Bommel-prent en -poster te koop.

 

Lezingen van Klaas Driebergen

Zaterdag 26 mei: 14:00-15:00 uur, en zondag 27 mei:  15:15-16:15 uur,

Grote of Sint-Bavokerk (Grote Markt 22)

Toegang € 5,00 (= exclusief toegang kerk en tentoonstelling)