Da Vinci concert Castello Consort en Anton Pauw, op 7oktober

 In Nieuws

Op 7 oktober aanstaande wordt om 19:00 uur in de Grote of St. Bavokerk een concert uitgevoerd door het Castello Consort. Het concert staat in het teken van Leonardo da Vinci. Vanaf 5 oktober start in het Teylersmuseum een grote Leonardo da Vinci tentoonstelling.

Leonardo da Vinci (1452-1519), de Renaissance-kunstenaar, was een van de eersten die zich bezighield met de expressie van emoties. Dat is niet alleen zichtbaar in een schilderij als de Mona Lisa, maar ook in Leonardo’s vele schetsen en tekeningen. In 2019 is het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo is overleden en zullen overal ter wereld tentoonstellingen worden georganiseerd. Teylers Museum geeft de aftrap. In aansluiting op deze tentoonstelling wordt door het Castello Consort een renaissance-concert uitgevoerd. Het concert wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Haarlem-Centrum en de ‘Vrienden van de Grote Kerk’.

Het programma is samengesteld rond drie thema’s uit Leonardo Da Vinci’s leven. Deze drie thema’s worden muzikaal met elkaar verbonden door de melodie van ‘La Spagna’, een basse-dance die in de vijftiende en zestiende eeuw populair was aan het Italiaanse hof.

Het programma begint met een versie van La Spagna voor alta capella ensemble, gevolgd door een serie ricercares van Ortiz. Ricercare kan letterlijk vertaald worden als ‘zoeken’ of ‘ontdekken’ en sluit dus naadloos aan bij het thema ‘wetenschap & ontdekkingen’. De kerk speelde in de zestiende eeuw een belangrijke rol, daarom hebben we de mis van Isaac centraal in dit programma geplaatst. Voorafgaand aan de mis zal de harp een intonatie spelen in dezelfde toonsoort.

Het programma eindigt met wereldlijke muziek – Leonardo stond er immers om bekend dat hij ook van het leven genoot. Er is niets bekend over een eventuele liefde in zijn leven, daarom begint dit deel met een enigszins droevig liefdesliedje. Hierna volgen een aantal variaties op bekende dansvormen van Susato, met als afsluiting het ‘a lieta vita’ van Gastoldi, waarin alle vrolijke kanten van het leven bezongen worden.

Het Castello Consort is een ensemble met een passie voor de expressieve en virtuoze muziek uit de zeventiende eeuw. Vier musici vormen de basis van het ensemble: Elise van der Wel (viool), Matthijs van der Moolen (trombone), Anne-Linde Visser (cello, basviool & viola da gamba) en Henriëtte Wirth (klavecimbel & orgel). Regelmatig wordt deze bezetting uitgebreid met gastmusici.

Recent speelde het Castello Consort op diverse vooraanstaande internationale festivals voor oude muziek, waaronder de Internationale Händel-Festspiele in Göttingen (DE), het Beverley Early Music Festival (UK), het Festival d’Ambronay (FR), het Festival Barocco è il Mondo (IT), het BRQ Festival (fringe) in Vantaa (FI), het Schuyt Festival in Leiden (NL), de Konigsberg International Organ Summer (NO) en tweemaal in de Fabulous Fringe van het Festival Oude Muziek in Utrecht (NL). Daarnaast werd het ensemble geprogrammeerd door diverse Nederlandse concertseries, zoals KasteelconcertenMusica Antica, Prelude Klassiek en InCanto.

Op 7 oktober zijn de uitvoerende musici: Maayan Licht (Cantus), Tobias Rafael Segura Peralta (altus), Jonatan Alvarado (tenor & guitaar) en Jonathon Adams (bassus), Anne-Linde Visser (viola da gamba), Alon Portal (trombone), Matthijs van der Moolen (trombone), Victor Belmonte (harp) en Emma Huijser (blokfluit). Anton Pauw bespeelt het orgel.

Zondag 7 oktober 19:00 uur, Da Vinci concert in de Grote of St. Bavokerk, Castello Consort en Anton Pauw (orgel). Toegang vrij (vrijwillige bijdrage).