Nieuwe schilderijen in Grote of St.-Bavokerk: ‘Zicht op Bavo’

 In Nieuws

De Haarlemse schilder Harmen Duijvis bracht jarenlang het uitzicht van zijn 15 meter hoge dakterras in beeld. Het resultaat is een rijke schakering aan seizoenen, momenten op de dag en technieken; met steeds de Grote Bavo en het Spaarne als onderwerp. Na vele jaren is een aanzienlijk en boeiend oeuvre ontstaan, dat tegelijkertijd op twee locaties te zien is. Van 20 april tot 9 juni zijn in de Grote of St.-Bavokerk schilderijen te zien waarin de Bavo te zien is: de Bavo in de Bavo dus. ‘Zicht op Haarlem’, waarbij ook uitzichten op het Spaarne te zien zijn, is sinds 2 april tot 15 mei te zien in het ABC Architectuurcentrum.

Schilderen in de open lucht is niet nieuw, het wordt in de traditie van de beeldende kunst pleinair schilderen genoemd. Duijvis:

Wolken in beweging, het veranderende licht, dàt is wat ik met mijn serie stadsgezichten wil vangen. In de buitenlucht is de ‘sluitertijd’ kort, de veranderlijkheid van de omstandigheden dwingen tot impulsief kiezen en geconcentreerd, snel en trefzeker werken.

Op 20 april om 16 uur begint de gezamenlijke opening van de exposities in het ABC Architectuurcentrum, waarna het gezelschap rond 16.30 uur naar de Grote of St.-Bavokerk wandelt om de bijeenkomst voort te zetten te midden van het daar tentoongestelde werk. De Haarlemse kunsttaxateur Willem de Winter, bekend van het televisieprogramma ‘Tussen kunst & kitsch’ zal om 17 uur een toelichting geven bij het werk. U bent van harte uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.