Partnergemeente African Divine Church, Kenia

African Divine Church Boyani, KeniaMogen we u even voorstellen? Dit is Kathure op de arm van haar moeder.

Kathure is 1 jaar en besmet met het HIV-virus. Ze woont in Boyani, een plaatsje in het westen van Kenia. Deze pagina vertelt haar verhaal. Het is een verhaal dat goed afloopt … met uw welnemen. Kathure heeft drie broertjes en twee zusjes. Haar moeder is weduwe hoewel ze pas 25 jaar oud is. Haar man is overleden aan aids.

Lees verder...

De moeder van Kathure leeft van minder dan 1 dollar per dag. Ze verdient dit met het maken en verstellen van kleding. Ze is lid van de African Divine Church (ADC). Dat is een bijzondere kerk, ze organiseren niet alleen kerkdiensten maar hebben ook verschillende maatschappelijke projecten opgezet. Het doel is armoedebestrijding en verbeteren van de positie van de mensen in het gebied. Een daarvan is een aidskliniek. Het bestuur van de ADC wil de bestaande kliniek uitbreiden. Ze willen mensen testen op aids, voorlichting geven aan jongeren om aan preventie te doen. Ze willen mensen die al besmet zijn medicijnen geven. Als er voldoende geld is kan Kathure medicijnen krijgen om te voorkomen dat ze aids krijgt.
De moeder van Kathure heeft dezelfde medicijnen nodig omdat zij ook besmet is. Ze is ook weer zwanger. Om te voorkomen dat het ongeboren kind straks ter wereld komt met een HIV-infectie, is een cocktail van medicijnen nodig. Deze cocktail kost eenmalig € 5. De mensen van de kliniek van de ADC vinden dat de moeder van Kathure deze medicijnen verdient.

autotechniekEen tweede project van de ADC is een technische school die ze hebben opgezet. Kathure’s neef John zit daar op. Hij krijgt les in techniek en knutselt vaak aan een oude auto die daar staat. Hij heeft al veel geleerd. Hij heeft laatst gesolliciteerd bij een garage in Kisumu, een stad die 20 km verderop ligt. John is daar aangenomen en is dolblij.

Het bestuur van de ADC wil de school uitbreiden met een aantal extra ruimtes. Het is de bedoeling dat 60 weeskinderen daar les krijgen in leerbewerking, huishoudkunde en persoonlijk verzorging.
Het buurmeisje van Kathure heeft geen ouders meer. Zij heet Mercy. Mercy is 14 jaar en woont bij haar grootmoeder in huis. Haar grootmoeder heeft haar al voor die nieuwe lessen aangemeld.

KinderenHet derde project dat de ADC heeft opgezet is een emancipatieproject voor vrouwen.
Veel vrouwen in Boyani zijn alleenstaand. De ADC helpt hen met diverse cursussen ook economisch zelfstandig te worden. De vrouwen stimuleren elkaar het beste ervan te maken. De moeder van Kathure wil graag meedoen met zo’n cursus. Ze wil zich graag verder ontwikkelen en een echt naaiatelier gaan beginnen. Ze hoopt dat ze in aanmerking komt voor een cursus. In de cursus leert ze hoe ze een bedrijfje opzet, hoe ze het werk in het atelier organiseert. Zo kan ze een toekomst opbouwen voor haar kinderen. Ze bouwt ze aan een goed leven voor Kathure.

Kerk in Actie ondersteunt deze projecten van ADC. Een aantal kerken in Haarlem zijn onder de indruk geraakt van de aanpak van de ADC. Ze pakken met veel inzet en simpele middelen de problemen van de mensen aan. Met veel liefde werken ze aan een goede toekomst voor de mensen in Boyani. Voor de drie projecten is de komende jaren veel geld nodig, ongeveer € 20.000 per jaar. Wij willen dat geld bij elkaar brengen.

Wij willen u vragen ook een bijdrage te storten. Help de ADC te bouwen aan een goede toekomst voor Kathure. Laat haar verhaal goed aflopen … met uw welnemen! Daarvoor moet u dan wel geven! Alvast hartelijk bedankt! Giften zijn welkom op Postbankrekeningnummer: 475344 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente te Haarlem, onder vermelding van ADC.

Voor meer informatie kunt u bellen met of schrijven naar Hans van Driel, 023- 546 72 16, E-mail

Partnergemeente Osnabrück

osnabruckZo’n drie kwartier rijden van de Duitse grens, achter Hengelo, ligt Osnabrück. Ooit speelde die stad een belangrijke rol in onze vaderlandse geschiedenis.

In Osnabrück en Münster samen werd namelijk de vrede van Westfalen (1648) getekend, die een definitief einde maakte aan de 80-jarige oorlog.

Nu bestaat er een stedenband tussen Haarlem en Osnabrück. In het kader van die stedenband zijn we als Protestantse Gemeente Haarlem (dus samen met de wijkgemeenten Oost en Schalkwijk) een kerkenband aangegaan met de Reformierte Gemeinde in Osnabrück. Die band bestaat al jaren en is voor veel gemeenteleden uitgegroeid tot een waarachtige vriendschapsband. Jaarlijks bezoeken wij hen of zij ons. Dat gaat in de praktijk met een bus, waarin u zó kunt instappen en dan in een zondag op en neer bent. Ga eens een keer mee!

Tom van Kooten, lid contactgroep