85 Haarlemse kinderen orgelen op vrijdag 17 juni

 In Nieuws

Aftrap van het 54e Internationaal Orgelfestival met Orgeldag for Kids

(Fotograaf Ronald Knapp)

Op vrijdag 17 juni dompelen 85 Haarlemse basisschoolkinderen zich een hele dag onder in de Haarlemse orgelwereld. Haarlem is de bekendste orgelstad ter wereld, niet alleen nu maar ook al lang geleden toen Mozart op het Müllerorgel in de Sint Bavokerk speelde. De Orgeldag for Kids is de aftrap van het 54e Internationaal Orgelfestival Haarlem dat van 16 juli tot en met 30 juli 2022 plaatsvindt.

Tijdens de Orgeldag for Kids gaan de leerlingen uit groep 5 en 6 op orgelspeurtocht door de binnenstad en leren ze meer over de tientallen orgels die Haarlem rijk is. De Mugjes doen workshops met muziek en dans en leren meer over orgels. Niet alleen hoe ze klinken, maar ook hoe ze werken. Daarnaast bouwen de leerlingen gezamenlijk, onder leiding van een instructeur, een werkend orgel met al zijn pijpen en toetsen.

De kinderen gaan op speurtocht langs vijf Haarlemse orgels aan de hand van het verhaal Mozart zoekt Müller, geschreven door de Haarlemse schrijver Bies van Ede. Dit verhaal, speciaal geschreven voor de Orgeldag for Kids, gaat over Mozart die aan het eind van zijn leven, zo’n 350 jaar geleden, terugkeert naar Haarlem om de klank van het Müllerorgel nog eens te horen, waar hij als tienjarige jongen op speelde. De leerlingen beginnen de speurtocht bij het orgel van de Philharmonie. Daarna doen ze verschillende orgelworkshops in de Doopsgezinde Kerk (muziek), Nieuwe kerk (dans) en het Frans Hals Museum (zingen), tot ze uiteindelijk aankomen bij het Müllerorgel in de Sint Bavokerk.

Heel Haarlem Orgelt

Heel Haarlem Orgelt van 16 juli tot en met 30 juli 2022 tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem (IOH). Vanuit de hele wereld trekken organisten naar dit beroemde Haarlemse festival om deel te nemen of concerten en masterclasses bij te wonen. De Orgeldag for Kids op 17 juni aanstaande is de aftrap voor het 54Internationaal Orgelfestival Haarlem (IOH). Het IOH vindt elke twee jaar plaats en de Orgeldag for Kids wordt jaarlijks, voor Haarlemse scholen en kinderen, georganiseerd.

Zie voor meer informatie over het programma van het Internationale Orgelfestival 2022: www.orgelfestivalhaarlem.nl

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter