Grote of St.-Bavokerk onverlicht tot 25 september

 In Nieuws

De Grote of St.-Bavokerk is vanaf dinsdag 21 juli in donker verhuld. In deze periode wordt gewerkt aan het aanbrengen van de nieuwe binnen- en buitenverlichting. Op 25 september wordt het nieuwe lichtplan door de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem aan de inwoners van Haarlem gepresenteerd.

Haarlem moet het deze zomer zonder verlichte Bavo doen. De toren en de ramen van de Grote of St.-Bavokerk zijn niet langer verlicht, omdat de kerk een nieuwe lichtinstallatie krijgt. De nieuwe lichtinstallatie wordt aangebracht op de huidige bekabeling in de toren, zodat het boren van nieuwe gaten in het monumentale pand niet nodig is en het grote deel van de bestaande bekabeling in de toren wordt hergebruikt.
Voordelen
De aanpassingen van de verlichting brengt voordelen mee. Vanaf 25 september worden de architectonische aspecten mooier belicht. Onder andere de toren, de oude gewelven, en de verschillende glas-in-lood ramen komen dan beter uit. Daarnaast worden de oude lampen vervangen door led-verlichting. Dit levert een energiebesparing op, wat beter is voor het milieu.
Lichtproeven
De lichtinstallatie gaat mee met de tijd. Afhankelijk van de situatie kan de toren in een kleur naar keuze worden verlicht, bijvoorbeeld oranje op Koningsdag. Toch zal de Bavo in de periode tot 25 september af en toe in de schijnwerpers staan. Om tot het beste resultaat te komen worden proeven uitgevoerd om de verlichting goed in te stellen. Er wordt dan gewerkt aan de afstelling, kleur en intensiteit van het licht.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter