Advent in de Bavo

De vier weken voor kerst worden in de kerkelijke traditie ‘Advent’ genoemd. Het zijn weken waarin vol verwachting wordt uitgekeken naar de geboorte van Jezus. Om mensen de gelegenheid te geven hierbij stil te staan en alvast in de kerstsfeer te komen, is er de Adventsopenstelling.

Gedurende drie zaterdagen is de Grote of St.-Bavokerk van 13.00 – 16.00 uur vrij toegankelijk. Centraal staat de Broodbankactie, dit jaar rondom het thema ‘Kinderarmoede in Haarlem’, waarvoor heerlijke diakenbroden worden verkocht. Daaromheen is er veel te beleven voor zowel jong als oud. Er is een uitgebreid muziekprogramma, een markt met mooie producten, en voor de kleinsten zijn er de kerstverhalen op zolder.

Kom genieten van de muziek, koop zo’n heerlijk brood en bekijk in alle rust het gebouw, steek een kaarsje op in de Mariakapel of haal iets lekker warms te drinken in de koffiehoek.


 

Broodbankactie ‘Kinderarmoede in Haarlem’

In de Grote of St.- Bavokerk bevindt zich een uniek monument: de broodbank uit 1475. Vroeger werd onder toezicht van Heilige Geestmeesters na de kerkdienst hier brood uitgedeeld aan de armen. Het geld daarvoor werd verkregen uit schenkingen van rijke parochianen.

Sinds 2005 is de broodbank op Advent-zaterdagen weer in functie. De diaconieën van de Protestantse Gemeente Haarlem en Evangelisch-Lutherse Kerk Haarlem verkopen broden, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan instellingen die één van de Werken van Barmhartigheid uitvoerten.

Dit jaar is het thema ‘Kinderarmoede in Haarlem’, dat meerdere thema’s van de Werken van Barmhartigheid aanraakt.

De bakkers van Bakkerij Van Vessem bakken in eigen tijd heerlijke diakenbroden, welke voor € 5,- worden verkocht.

De opbrengst gaat dit jaar naar stichting Samen Haarlem. Vanuit Boerhaavewijk bieden zij Haarlemse kinderen en hun gezinnen huiswerkbegeleiding, kinder-kookclub, sport en spelactiviteiten en promoot een gezonde levensstijl door het aanbieden van buurtmaaltijden en themabijeenkomsten. Alles onder het motto Ontmoeten, Verbinden en Meedoen! Geniet ook van zo’n heerlijk brood en steun ondertussen deze stichting.

De adventsopenstelling wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Oecumenische werkgroep ‘De Grote Kerk door de Week’, Protestantse Gemeente Haarlem-Centrum, Evangelisch-Lutherse Kerk Haarlem en de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk. Mede mogelijk gemaakt door Bakkerij van Vessem, Stichting Jacobs Godshuis en J.C. Ruijgrok stichting.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter