Unieke film over het Christian Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk online

 In Nieuws

Deze ruim 20 minuten durende film geeft een mooi beeld van de bouwgeschiedenis en de klankkleur van het beroemde Müller-orgel in onze kerk. Onze conservator, Gerrit Bosch, nam het initiatief om het portret over dit unieke instrument te maken. Hij is zowel de samensteller als de producent van de film. Samen met cineaste Marcella Kuiper (camera en montage) en Maria Bij de Vaate (voice-over) vormde hij het productieteam. De film werd in nauwe samenwerking met stadsorganist Anton Pauw gerealiseerd. Financieel is de film mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk.  

Gerrit Bosch: “In de film is niet alleen aandacht voor de (ontstaans-)geschiedenis van het orgel. Stadsorganist Anton Pauw demonstreert het orgel en vertelt bevlogen over ‘zijn’ instrument. Zo laat hij oa de beroemde Vox Humana horen en geeft hij een voorbeeld van hoe er gezongen werd door onze Calvinistische voorouders. In de film zijn bekende orgelwerken te horen die ook staan op de CD “Greetings from Haarlem”. Samen met Dirk Koomans wandelen we door de orgelkas en zijn we er getuige van als hij de pijpen stemt. En natuurlijk is er aandacht voor dat ingrijpende folie-project door de firma Flentrop van enkele jaren geleden. Het aardige van een film is dat je dingen kunt laten zien én horen.”

Tijdens de Bavodag op zaterdag 7 oktober j.l. ging de film in première en nu is hij te zien op YouTube. Veel kijk- en luisterplezier!

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter