Regenboogviering | ZO 18 september

 In Nieuws

Jongeren aan het woord over jezelf zijn

Jongeren* zijn zondag 18 september tijdens de Regenboogviering in de Grote- of St. Bavokerk aan het woord. Zij spreken zich uit voor de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent en gaan in gesprek met 60-plussers. Het Haarlemse zangduo Bas en Aar zorgt voor de muzikale aankleding. De viering is onderdeel van de nationale Vredesweek die dit jaar het thema Generatie Vrede heeft.

*Jongeren van de Gender & Sexuality Allianties (GSA’s) op scholen vinden het belangrijk dat iedereen op hun school de vrijheid heeft om te kunnen zijn wie ze zijn. Ze willen verliefd zijn op wie ze willen, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. De GSA op een middelbare school draagt bij aan een veiligere leeromgeving.

Scholieren van verschillende GSA’s op het Lyceum Sancta Maria, het Schoter, het Haarlem College en het Eerste Christelijk Lyceum (ECL) hebben zelf het initiatief genomen om te pleiten voor meer aandacht voor en ondersteuning van GSA’s. Ze laten dit tijdens de Regenboogviering op verschillende manieren zien en horen. De jongeren gaan ook in gesprek met 60-plussers, die in een heel andere tijd zijn opgegroeid en hun seksuele voorkeur voor zich hielden.

Veiligheid en begrip
Jongeren vinden veiligheid op school en daarbuiten belangrijk. Ook willen ze graag dat veel meer mensen snappen, dat niet iedereen zich man of vrouw voelt, maar iets van allebei of allebei niet (non-binair). Of dat je verliefd kunt zijn op meiden én jongens (bi). Achter de letters LHBTIQ+ schuilen allerlei persoonlijke verhalen, en die mogen verteld worden.

Voor iedereen
De Regenboogviering is geen religieuze dienst, maar een samenzijn, waarbij de veelkleurigheid en de seksuele diversiteit van Haarlem Regenboogstad centraal staan. Iedereen kan zichzelf zijn: religieus en niet religieus, jong en oud, niet-hetero en hetero, voel je welkom! Na de viering kun je een ijsje ‘koude oorlog’ eten op de Grote Markt, of een kop koffie drinken bij de buurtTukTuk.

Datum | ZO 18 september 2022
Locatie | Grote of St.-Bavo kerk
Aanvang | 15.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur
Entree | gratis

De viering komt tot stand met medewerking van de Antonius Gemeenschap, stadsdominee Tom de Haan, Bureau Discriminatiezaken, GSA scholieren en docenten van het Lyceum Sancta Maria, het Haarlem College, het Schoter en het ECL. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Regenboogpartners Haarlem.

 

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter