Vier en beleef het verhaal van Pasen in de Bavo

 In Nieuws

De Paasdagen staan niet op zichzelf. Het is in de christelijke traditie een serie van vieringen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; het laatste avondmaal (Witte Donderdag), de lijdensweg en kruisiging (Goede Vrijdag) en de opstanding (Paaswake). In de Grote of St.-Bavokerk wordt deze serie bijzondere vieringen gedeeld met de stad. Alle Haarlemmers zijn uitgenodigd om het verhaal rondom Pasen mee te beleven en te vieren.

Witte Donderdag | 6 april 2022 | 18.00 – 19.00 uur | Grote of St.-Bavokerk (Hoofdingang aan de Grote Markt 22)
De tafels zijn gedekt, er is muziek en voor (vegetarische) soep, brood en wijn wordt gezorgd. Én iedereen neemt zelf ook nog lekker eten mee om te delen.
We eten samen in het koor van de – onverwarmde – Grote of St.-Bavokerk en vieren samen het leven. Ook kinderen zijn van harte welkom!
Tijdens de maaltijd lezen we mee met het Bijbelverhaal over Jezus’ laatste maaltijd met zijn vrienden. Een verhaal over vriendschap en verraad dat ook wel eens ons verhaal zou kunnen zijn.
Inloop vanaf 17.30 uur.

Goede Vrijdag | 7 april 2022 | 19.30 – 20.30 uur| Grote of St.-Bavokerk (Hoofdingang aan de Grote Markt 22)
Het lijdensverhaal. Een viering met verhalen en muziek om stil van te worden. Het licht wordt gedoofd.
Inloop vanaf 19.15 uur.

Stille Zaterdag | 8 april 2022 | 22.00 – 23.00 uur | Grote of St.-Bavokerk (Hoofdingang aan de Grote Markt 22)
De Paaswake, het verhaal van opstanding en licht. Het is een viering met muziek van de Oude Bavo Cantorij, liederen, teksten, doopgedachtenis en het delen van brood.
Het nieuwe Paaslicht wordt ontstoken.

 

Zie hier het hele programma binnen de Protestantse Gemeente Haarlem:

Mini-college | Stadsdominee Tom de Haan
Het verhaal van Pasen

Het verhaal van Pasen begint eigenlijk al een week eerder op ‘Palmpasen’, dat je misschien kent van de traditie met de Palmpaasstokken. Op die dag staat het verhaal over hoe Jezus op een ezeltje als held en bevrijder in Jerusalem wordt onthaald, centraal. Vanaf ‘Witte Donderdag’ bouwt de spanning echt op, als het verhaal van Jezus’ laatste avondmaal gelezen wordt. Hier breekt hij het brood en deelt de wijn, en roept hij mensen op dat te blijven doen. Zo is dus de traditie van het ‘avondmaal vieren’ ontstaan. Tijdens deze maaltijd loopt één van Jezus’ leerlingen weg om hem te verraden: Judas. Op Goede Vrijdag wordt duidelijk dat dit verhaal niet goed gaat aflopen. Jezus wordt verraden, gekruisigd en sterft. Hij is symbool komen te staan voor wie slachtoffer is van oorlog, van onrecht en geweld. Het kwaad lijkt steeds te winnen. Zo voelen ook Jezus’ leerlingen zich verslagen en wanhopig. Zo begint dan ook ‘Stille Zaterdag’ als een dag van vervreemding en teleurstelling. Laat in de avond begint in de Grote of St.-Bavokerk dan de beroemde ‘Paasnachtviering’: Treurend en rouwend komen twee vrouwen bij het graf van Jezus. Maar het lichaam van Jezus is verdwenen! Wie heeft hem weggehaald? Het verhaal dat volgt is bijna niet te geloven. Net zo ongelooflijk als de eerste bloesem aan de bomen na een lange winter. Dát verhaal is het feest van Pasen.

Overige vieringen in Centrum

De vieringen in wijkgemeente Centrum zijn een samenwerking tussen de Protestantse Gemeente Haarlem, Remonstranten en de Evangelisch-Lutherse Kerk. Vandaar dat de vieringen plaats vinden in verschillende kerken.

Palmzondag | 2 april 2023 | 10.30 – 11.30 uur | Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22)
Palmpaasstokken uitdelen aan de ouderen in de Janskliniek

Loop mee met de stoet kinderen en ds. Sietse van Kammen die vanuit de Lutherse Kerk (!) op zondagmorgen op weg gaan naar de Janskliniek om daar de ouderen te verrassen met hun versierde Palmpaasstok. Of blijf in de Lutherse Kerk tijdens de Palmpasenviering en leer meer over dit feest bij ds. Willemijn van Dijk.

Hoe kan je een Palmpasenstok maken? Kijk daarvoor dit filmpje dat ds. Willemijn en Babet drie jaar geleden hebben opgenomen.

 

Paasmorgen | 9 april 2023 | 8.45 – 11.00 uur | Nieuwe Kerk (Nieuwe Kerksplein 36)
Deze feestelijke morgen ontbijten we samen. Iedereen is welkom. Na afloop wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd. Vanaf 10.00 uur is een feestelijke opstandingsviering voor jong en oud.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter