Haarlems stadsdominee: Tom de Haan

Sinds 2013 heeft de Protestantse gemeente Haarlem ds. Tom de Haan beroepen als stadsdominee. Een dominee dus, maar dan niet direct voor één van de drie kerkelijke wijken, maar juist gericht op de verbinding tussen de stad en kerk. Lees hier een interview met de Haarlemse Stadsglossy. Op YouTube vind je twee langere interviews waar hij in gesprek gaat met Winston Brandon in de Nieuwe Kerk en met Thijs Launspach in de Pletterij. Ook in de podcast Tegenpolen van Yara Hannema was hij te gast.

Je kunt Tom bijna elke maandagmorgen vinden bij de stiltemeditatie in de Grote of St.-Bavokerk. Op zondagochtend gaat hij regelmatig voor in één van de drie wijkgemeenten. En hij werkt samen met zijn collega ds. Willemijn van Dijk mee aan bijzondere vieringen in de Bavo, zoals de Kerstnachtdienst, de Jazzdienst tijdens Haarlem Jazz, de Regenboogviering, of Gedenk je Geliefden rond Allerzielen, of de vieringen in de Stille Week en Pasen. Andere voorbeelden zijn de invulling van een project tijdens corona, rondom Hoop in de Bavo. Daar sprak hij in de koude donkere kerk ook met de mannen van Chef’Special en speelden ze akoestisch het nummer Unfold. Met Willemijn maakte hij tijdens de lockdown ook een lange serie Podcastvieringen en leidde hij een serie bewogen gesprekken rond Corona en Polarisatie in de Pletterij. Tijdens het laatste herdenkingsconcert in de Hout op 4 mei was hij één van de sprekers.

Tom schrijft regelmatig columns op Haerlems Bodem en is ook als mede-initiatiefnemer en adviseur betrokken bij Stadsklooster Haarlem. Er zijn inmiddels al bijna tien kerken waar je door de week een klein half uurtje stil kunt zijn. Tom heeft samen met Elianne twee kinderen. Hij speelt baritonsaxofoon en gitaar bij de band The Irrational Library

Wil je een keer met hem afspreken, stuur dan een mailtje naar haarlemkerk@gmail.com. Tom werkt vanuit de oude kosterswoning in de Bavo, aan de Oude Groenmarkt 23. Meer informatie vind je ook op de site kerkhaarlem.nl of via Facebook.

Tom de Haan

(Foto is van Tim Kulk) (illustratie is van Linda van Bruggen)

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter