Open Monumentendagen | 10/11 september

 In Nieuws

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 zijn het weer de Open Monumentendagen. Ook de Grote of St.-Bavokerk is dan gratis toegankelijk.

In samenwerking met de Bavovrienden, en in combinatie met het Korenlint, is er een divers dagprogramma samengesteld voor jong en oud, voor muziekliefhebbers en torenbeklimmers.

Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

Vind hier het complete programma in de Grote of St.-Bavokerk en meer achtergrond informatie.

Kijk op de website van de Open Monumenten dagen welke monumenten nog meer hun deuren openen. Voor meer informatie over de koren die in het kader van Korenlint optreden in de kerk, klik je hier.

Torenbeklimmingen
De rondleiders van de Bavovrienden verzorgen weer meerdere gratis torenbeklimmingen. De torenbeklimmingen zijn zeer populair. Als je ook de toren wilt beklimmen tijdens de Open Monumentendagen dien je vooraf een kaartje te reserveren.

Wees er snel bij, want de plekken zijn beperkt! Klik hier voor het reserveren van een torenbeklimming.

Regels bij torenbeklimmingen

  • 15 min voor aanvang melden bij het Zuidportaal van de Grote of St.-Bavokerk
  • Minimumleeftijd 12 jaar
  • Fysiek fit
  • Geen hoogtevrees
  • Goed schoeisel, geen slippers of hoge hakken
  • Geen grote tassen of rugzakken
  • Bij slecht weer gaat het niet door.

De Vrienden willen zoveel mogelijk mensen met verschillende samenstellingen de gelegenheid bieden de toren te beklimmen. Daarom vragen wij je niet meer dan twee personen per gezin of groep aan te melden.

Demonstratie Slingerproef van Foucault
Tijdens deze slingerproef in het Noordportaal zie je met eigen ogen het bewijs dat de aarde draait!

Excursie Müllerorgel
Stadsorganist Anton Pauw neemt je mee in de wereld van het Christian Müllerorgel. Een kijkje achter de glimmende pijpen van het orgel. Meld je bij de tafel van de Vrienden van de Bavo.

Carillonconcert
Het carillonconcert van stadsbeiaardier Rien Donkersloot kun je het beste beluisteren vanuit de stille Wijngaardtuin. De ingang bevindt zich in de Noorder Schoolsteeg, een zijstraat van de Jansstraat (schuin tegenover de Rechtbank), op 150 meter,  2 minuten lopen van de Grote of St.-Bavokerk.

Duurzaamheid duurt het langst
Een inkijkje in de wereld van onderhoud van een monumentale kerk. Dat gaat niet alleen over het gebouw alleen, maar ook om zijn bewoners. Organisaties laten zien hoe zij op een duurzame manier omgaan met het behoud van de kerk en het interieur.

Pol Bruijs van Bruijs & Streep heeft onder andere de koorbanken, daterend uit 1512, en de preekstoel gerestaureerd. Hoe doe je dat, zonder het unieke karakter te verliezen? Wat kom je tegen?

Bas Vlijmen en Jonas Danen vertellen meer over de kolonie dwergvleermuizen die wonen in de kerk. Waarschijnlijk al sinds de bouw van de kerk. Conservatie van kunst of gebouw en natuurconservatie komen in deze stand samen, dat levert een interessant spanningsveld op. Enerzijds vinden we veel verzwakte en overleden vleermuizen, omdat ze de weg naar buiten niet meer weten te vinden en dan zonder voedsel en water komen te zitten. Anderzijds beschadigen de rondvliegende vleermuizen het interieur van de kerk met hun uitwerpselen. Ter conservatie van de kerk en haar interieur en ook om de beschermde diersoort te helpen, proberen wij de vleermuizen te stimuleren om naar een andere plek in de kerk te verhuizen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Aannemersbedrijf Jaap Overdevest is een bekende speler in Haarlem in het onderhoud van monumentale panden. De stevige buitenmuren van de Grote of St.-Bavokerk worden momenteel door hun gerestaureerd. Wat komen ze tegen? Hoe behoud je de oorspronkelijke uitstraling?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter