Op weg naar Pasen | Vieringen in Grote of St.-Bavokerk

 In Nieuws

De Paasdagen staan niet op zichzelf. Het is in de christelijke traditie een serie van vieringen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; het laatste avondmaal (Witte Donderdag), de lijdensweg en kruisiging (Goede Vrijdag) en de opstanding (Paaswake). In de Grote of St.-Bavokerk wordt deze serie bijzondere vieringen gedeeld met de stad. Hierbij ben je uitgenodigd om het verhaal rondom Pasen mee te beleven en te vieren.

 

Vieringen in de Grote of St.-Bavokerk

DO 28 maart | 18.00 – 19.00 uur | Witte Donderdagmaaltijd
We eten samen in de – onverwarmde – Grote of St- Bavokerk. Neem zelf lekker eten mee om te delen. Voor brood, wijn en drinken wordt gezorgd. Ook kinderen zijn welkom! Tijdens de maaltijd nemen stadsdominee Tom de Haan en predikant Willemijn van Dijk je mee in het Bijbelverhaal over Jezus’ laatste maaltijd met zijn vrienden. Dit jaar is er een bijzondere muzikale samenwerking met Elisha Amonoo-Neizer (ism Stadsklooster Haarlem) die een samenzangmoment verzorgt met gospel en soulmuziek. Inloop vanaf 17.30 uur. Meer info

Aanmelden is niet verplicht, maar fijn om te weten of je van plan bent te komen.
Stuur een mailtje naar stadsdominee@pghaarlem.nl o.v.v. ‘Witte Donderdagmaaltijd’.

Workshops Gospel zingen bij Stadsklooster Haarlem
Wil je voorbereid zijn op de samenzang? Is niet per se nodig, maar wel leuk natuurlijk! Op zondag 17 en 24 maart verzorgt Elisha Amonoo-Neizer nog een workshop Gospel zingen in de Bavo. Meer informatie en tickets vind je hier.

VR 29 maart | 19.30 – 20.30 uur | Goede Vrijdag
We luisteren naar het verhaal over Jezus’ sterven zoals Heinrich Schütz dat muzikaal vertolkt in zijn Johannespassie (1666), uitgevoerd door de Oude Bavo Cantorij o.l.v. Anton Pauw. Dierick Aartsen vertolkt de rol van evangelist, Gert André de Christuspartij. Voorgangers ds. Willemijn van Dijk en ds. Tom de Haan. Inloop vanaf 19.15 uur.

 

 

 

ZA 30 maart | 22.00 – 23.00 uur | Paaswake
De Paaswake, het verhaal van opstanding en licht. Het is een viering met muziek van de Oude Bavo Cantorij, liederen, teksten, doopgedachtenis en het delen van brood. Het nieuwe Paaslicht wordt ontstoken.

 

 

 

Minicollege Pasen | Stadsdominee Tom de Haan

Het verhaal van Pasen begint eigenlijk al een week eerder op ‘Palmpasen’, dat je misschien kent van de traditie met de Palmpaasstokken. Op die dag staat het verhaal over hoe Jezus op een ezeltje als held en bevrijder in Jerusalem wordt onthaald, centraal. Vanaf ‘Witte Donderdag’ bouwt de spanning echt op, als het verhaal van Jezus’ laatste avondmaal gelezen wordt. Hier breekt hij het brood en deelt de wijn, en roept hij mensen op dat te blijven doen. Zo is dus de traditie van het ‘avondmaal vieren’ ontstaan. Tijdens deze maaltijd loopt één van Jezus’ leerlingen weg om hem te verraden: Judas. Op Goede Vrijdag wordt duidelijk dat dit verhaal niet goed gaat aflopen. Jezus wordt verraden, gekruisigd en sterft. Hij is symbool komen te staan voor wie slachtoffer is van oorlog, van onrecht en geweld. Het kwaad lijkt steeds te winnen. Zo voelen ook Jezus’ leerlingen zich verslagen en wanhopig. Zo begint dan ook ‘Stille Zaterdag’ als een dag van vervreemding en teleurstelling. Laat in de avond begint in de Grote of St. Bavokerk dan de beroemde ‘Paasnachtviering’: Treurend en rouwend komen twee vrouwen bij het graf van Jezus. Maar het lichaam van Jezus is verdwenen! Wie heeft hem weggehaald? Het verhaal dat volgt is bijna niet te geloven. Net zo ongelooflijk als de eerste bloesem aan de bomen na een lange winter. Dát verhaal is het feest van Pasen.

 

Bekijk hier het hele programma binnen de Protestantse Gemeente Haarlem:

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter