Open Monumenten Dagen | 9 en 10 september

 In Nieuws

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 zijn het weer de Open Monumentendagen. Ook de Grote of St.-Bavokerk is dan gratis toegankelijk.

In samenwerking met de Bavovrienden, en in combinatie met het Korenlint, is er een divers dagprogramma samengesteld voor jong en oud, voor muziekliefhebbers en torenbeklimmers.

Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt.

Vind hier het complete programma in de Grote of St.-Bavokerk en meer achtergrond informatie.

 

Torenbeklimmingen
De rondleiders van de Bavovrienden verzorgen weer meerdere gratis torenbeklimmingen. De torenbeklimmingen zijn zeer populair. Als je ook de toren wilt beklimmen tijdens de Open Monumentendagen dien je vooraf een kaartje te reserveren. Wees er snel bij, want de plekken zijn beperkt! Klik hier voor het reserveren van een torenbeklimming.

Voor deelname aan de beklimmingen houden wij ons strikt aan een aantal regels:

  • De torenbeklimming vindt plaats onder leiding van twee gekwalificeerde rondleiders.
  • Groepen mogen niet groter zijn dan 10 deelnemers.
  • 15 min vòòr aanvang melden in de Oude Bavo
  • De rondleiding duurt ongeveer 1 uur en geschiedt op eigen risico.
  • Deelname kan vanaf de leeftijd van 12 jaar.
  • Een goede conditie en een goede lichamelijke gesteldheid zijn vereisten.
  • Mensen met hoogtevrees kunnen helaas niet deelnemen aan een torenrondleiding.
  • Goed en degelijk schoeisel, geen slippers en sandalen.
  • Tassen en rugzakken kunnen niet mee naar boven.
  • Vanaf windkracht 6, bij slecht weer en (dreigend) onweer gaan de torenbeklimmingen niet door.

Kun je hier niet aan voldoen, schrijf dan niet in!

De Vrienden willen zoveel mogelijk mensen met verschillende samenstellingen de gelegenheid bieden de toren te beklimmen. Je kunt je daarom met maximaal twee personen aanmelden voor een rondleiding.

Demonstratie Slingerproef van Foucault
Tijdens deze slingerproef in het Noordportaal zie je met eigen ogen het bewijs dat de aarde draait!

Excursie Müllerorgel
Stadsorganist Anton Pauw neemt je mee in de wereld van het Christian Müllerorgel. Een kijkje achter de glimmende pijpen van het orgel. Meld je bij de tafel van de Vrienden van de Bavo.

Carillonconcert
Het carillonconcert van stadsbeiaardier Rien Donkersloot kun je het beste beluisteren vanuit de stille Wijngaardtuin. De ingang bevindt zich in de Noorder Schoolsteeg, een zijstraat van de Jansstraat (schuin tegenover de Rechtbank), op 150 meter,  2 minuten lopen van de Grote of St.-Bavokerk.

Thema Levend Erfgoed
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daardoor is het thema ‘Levend erfgoed’ gekoppeld aan deze Open Monumentendagen.

We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.

Neem een inkijkje in de wereld van onderhoud van een monumentale kerk. Dat gaat niet alleen over het gebouw alleen, maar ook om zijn bewoners. Diverse organisaties laten zien hoe zij op een duurzame manier omgaan met het behoud van de kerk en het interieur.

Aannemersbedrijf Jaap Overdevest is een bekende speler in Haarlem in het onderhoud van monumentale panden. De stevige buitenmuren van de Grote of St.-Bavokerk zijn door hun gerestaureerd. Wat kwamen ze tegen? Hoe behoud je de oorspronkelijke uitstraling?

Andries de Groot is metaalrestaurator en heeft het afgelopen jaar de koorlezenaar ‘de Pelikaan’ in het Hoogkoor schoongemaakt, gepoetst en geconserveerd. Hij staat er nu weer stralend bij. Maar wat kwam hier allemaal bij kijken? Een minutieus werkje!

Pol Bruijs van Bruijs & Streep heeft onder andere de koorbanken, daterend uit 1512, en de preekstoel gerestaureerd. Hoe doe je dat, zonder het unieke karakter te verliezen? Wat kom je tegen?

Bas Vlijmen en Jonas Danen vertellen meer over de kolonie dwergvleermuizen die wonen in de kerk. Waarschijnlijk al sinds de bouw van de kerk. Conservatie van kunst of gebouw en natuurconservatie komen in deze stand samen, dat levert een interessant spanningsveld op. Enerzijds vinden we veel verzwakte en overleden vleermuizen, omdat ze de weg naar buiten niet meer weten te vinden en dan zonder voedsel en water komen te zitten. Anderzijds beschadigen de rondvliegende vleermuizen het interieur van de kerk met hun uitwerpselen. Ter conservatie van de kerk en haar interieur en ook om de beschermde diersoort te helpen, proberen wij de vleermuizen te stimuleren om naar een andere plek in de kerk te verhuizen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Theo van Paradijs maakte na een gedegen studie een houten schaalmodel van 1:25 van de toren op de Bavo. Een waanzinnige onderneming!

Kijk op de website van de Open Monumenten dagen welke monumenten nog meer hun deuren openen. Voor meer informatie over de koren die in het kader van Korenlint optreden in de kerk, klik je hier.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Typ uw zoekwoord en druk op Enter